Ajankohtaiset ajatukset;


Kisa Suomen vakavimmasta ympäristövahingosta

Ilmapiiri Suomen vakavimman ympäristövahingon löytämiseksi vähättelee aikaisemmin sattuneita vahinkoja.

Mielenkiintoinen asettelu jutussa, jossa kantava teema on, ettei kukaan oikein tiedä mikä olisi tähänastisista Suomen vakavin tai tuhoisin ympäristövahinko. Jutun sävy vähättelee sattuneita vahinkoja ja leimaa ne vähän niin kuin harmittomiksi pikku lorahduksiksi, joita nyt sattuu aina silloin tällöin.

Onko moraali näin höllässä että tällaiseen on varaa. Luottaako yritykset siihen, että aina tulee jokin pahempi lorahdus ja heidän töpeksintä painuu unohduksiin.

Yritykset ovat vastuussa toiminnastaan. Yrityksen vastuuta ei vähennä viranomaisen valvonta. Varsinkaan kun varautumiseksi tehdään yleensä vain enintään se jonka viranomaiset ovat sattuneet keksimään. On kuitenki täysin selvää, että paras tietämys ja arviointikyky riskeihin löytyy kunkin yrityksen ja laitoksen omasta henkilökunnasta. Kunhan riskien arviointi vain annetaan jollekin tehtäväksi.

Jokainen lorahdus ja tussahdus on liikaa jos se olisi ollut inhimillisesti estettävissä. Toki talous ja tuottavuus vaikuttaa siihen, mitä kaikkea on mahdollista tehdä vahinkojen välttämiseksi. Mutta jos yritys selviytyy onnettomuuden siivoamisesta ja sakoistakin, tarpeeksi ei oltu tehty.

http://yle.fi/uutiset/suomen_vakavinta_ymparistoturmaa_ei_tiedeta__vertailukelpoisia_tilastoja_ei_ole/7357999

Perustettavat ja lopettavat yritykset talouden mittarina

Uudet yritykset ja nykyisten konkurssit indikoivat hyvin kysyntää ja tarjontaa.

Uusien yritysten määrien ja konkurssien määrien muutokset verrattuna edellisvuoteen, antavat tietoa talouden kehityksen suunnasta. Yrittäjäksi ryhtyminen osoittaa henkilöltä luottamusta tulevaan ja todennäköisesti jotakin tietoa tarjontaa suuremmasta kysynnästä. Toisalta jos kysyntää on, eivät olemassa olevat yritykset ajaudu konkurssiin niin helposti kuin muuten.

http://yle.fi/uutiset/osakeyhtioiden_ja_toiminimien_maara_hienoisessa_kasvussa/7346484?ref=leiki-uup

Tilastokeskuksella on lukuisia hienoja tilastoja ja mittareita joita kannattaa tutkia vaikka ei olisi mitään erityistä aihettakaan. Yksi on juurikin konkurssien kehitystä kuvaavat mittarit.

http://www.stat.fi/til/konk/

Materia on halpaa

Suomalainen ei palauta tölkkiä, tai mitään muutakaan, jos siitä ei saa panttia. Voitaisiinko kaikista tölkeistä palauttaa rahaa, vaikka niistä ei olisikaan maksettu Palpalle panttia?

Virvokkeita nautitaan nykyään usein ulkolaisesta tölkistä ja pantiton tölkki päätyy usein käytön jälkeen sekajätteeseen. Sekajätteet poltetaan energiaksi ja tölkit aiheuttavat ongelmia jätevoimaloille. Pääkaupunkiseudulla sekajäte matkaa muun muassa Vantaan jätevoimalaan, jossa alumiinitölkit poltossa sulavat ja tukkivat laitoksen.

Entäpä jos metallia hydyntävä teollisuus ja ongelmista kärsivät voimalaitokset ottaisivat osaa muutoin hienosti toimivaan palautusjärjestelmäämme.

Metallin kierrättäjät maksaisivat materiasta jotakin suoraan Palpalle ja energialaitokset subventoisivat maksua sillä kustannuksella, jonka tölkki polttouunissa aiheuttaa. Näin saataisiin pantittomankin tölkin palauttamiselle jokin porkkana ja tölkit kiertoon, pois polttouunista.

http://yle.fi/uutiset/viron_pantittomat_tolkit_tukkivat_vantaan_jatevoimalan_laitteita/7342455

Lapsiasiavaltuutettu tekee lapsiasiajohtamisesta asiaa

Hyvä homma, että uusi lapsiasiavaltuutettu on päässyt heti ongelman ytimeen. Tai ainakin jutusta voisi päätellä niin. Johtaminenhan se yleensä on se mikä mättää jos joku mättää. Paitsi silloin kun vika on työntekijöissä. Niin kuin se yleensä on.

Hyvä homma, että uusi lapsiasiavaltuutettu on päässyt heti ongelman ytimeen. Tai ainakin jutusta voisi päätellä niin. Johtaminenhan se yleensä on se mikä mättää jos joku mättää. Paitsi silloin kun vika on työntekijöissä. Niin kuin se yleensä on.

Edellinen lapsiasiavaltuutettu Maria-Kaisa Aula kertoi jättävänsä lapsiasiavaltuutetun homman kypsyttyään resurssipulaan. Olisiko resurssipula sitten ollut hänenkin mielestään johtamisessa, mene ja tiedä. Joku toinenhan on tuossa arvellut ainakin osittain ongelmaksi ammattitaidotonta ja ylityöllistettyä henkilökuntaa.

No nyt kun Kurttila on saanut ongelman selville, on hänen helppo osoittaa miten se korjataan. Korjaaminenhan on yksinkertaista insinööritiedettä. Vai tarkoittiko Kurttila, että lapsiasiat pitäisi yhtiöittää parempien johtajien saamiseksi. Sellainenhan on ollut viime aikoina muotia silloin kun johtamisongelmaa on esiintynyt.


http://yle.fi/uutiset/lapsiasiavaltuutettu_tiukkana_lastensuojelussa_on_johtamisongelma/7339613

Käräjäoikeus hylkäsi valtaosan Lassila & Tikanojan ylityöjutun syytteistä

Mitä opimme LassilaTikanojan työturvallisuus ylityötapauksesta. Opimmeko mitään?

Mitä tästä opimme. Kannattaa pitää etäiset välit alaisiin, jotta ei tule tietoiseksi siitä miten saavat homman toimimaan. Pääasia, että homma toimii. Tieto kun toisi muutakin kuin tuskaa, nimittäin vastuuta.


http://yle.fi/uutiset/karajaoikeus_hylkasi_valtaosan_lassila__tikanojan_ylityojutun_syytteista/7335696

Lataa lisää