2.5.2015

Hakaniemen kuplan umelmahöttö

Tuomo Luoma kirjoittaa Uudensuomen puheenvuorossa Hakaniemen kuplasta.

Alku olikin hyvä mutta loppu on yhtä tyhjää kuin ne argumentit joita Luoma yrittää kritisoida.

Hakaniemen kuplalla on kyllä jatkossa tosiaan miettimistä keiden etuja globalissa maailmassa riistetään ja ketkä tarvitsevat tukea. Ketkä sellaiset joiden tukeminen on mahdollista Hakaniemestä käsin.

Vaikka hyvinvointivaltion puolustaminen sopiikin nykyään kaikkien ohjelmaan, ei se kuitenkaan toteudu ja pysy pystyssä itsestään. Kaikille tasapuolinen koulutus, terveydenhuolto ja vanhuuden turva ei järjesty vapaaehtoisuuden pohjalta, sitä pitää kaikkien haluta sekä ymmärtää miksi se on parasta ja miksi yhteiskunnan on se tehtävä.

Hyvinvointivaltiota ei ole niillä miljardeilla jotka työmme haluaisivat tehdä. Se ei kaikkia huoleta, mutta pääoman kilpailukyky heitä huolettaa. Voisimme toki halutessamme purkaa hyvinvointimme työntekijöittemme kilpailukyvyn nimissä, mutta mikä pointti siinäkään olisi isossa kuvassa. Kenelle me hyvinvointia rakennamme ja vaadimme jos emme edes itsellemme.

Miten on meillä Suomessa, onko hyvinvointi johon olemme tottuneet vain harhaa ja onko se murentumassa. Voimmeko luopua siitä, päästää irti ja aloittaa alusta. Vai tuleeko sitä hyvinvoitia joka ihanteissanme ja arvoissamme täällä Suomessa meillä on, tavoitella aina ja kaikille.

Ratkaistava on minkä tasoisen hyvinvoinnin haluamme ja miten rahamme riittävät siihen. Tästä ei näytä konsensusta nyt löytyvän.

http://tuomoluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194464-hakaniemelainen-kupla

← Takaisin etusivulle